Francuski premijer počeo konsultacije o merama posle protesta

  • 03.12.2018

  • 13:27

  • Beta, AFP

  • 0

Eduard Felipe FOTO: @EPhilippePM

Francuski premijer Eduar Filip objaviće nove "mere" posle konsultacija koje vodi ove nedelje oko krize nastale posle nasilnih protesta pokreta Žuti prsluci, saopštila je francuska vlada. Filip je počeo konsultacije povodom krize sa šefovima partija.

Kako se navodi u saopštenju vlade, on će u utorak popodne primiti predstavnike pokreta Žuti prsluci, koji su spremni da razgovaraju s vladom. Vlada je takođe najavila da će u sredu na ovu temu biti rasprava u parlamentu i u četvrtak u Senatu. 

U saopštenju se navodi da će na osnovu tih razgovora i onih vođenih prošle nedelje premijer objaviti mere čiji je cilj da se omogući mirno odvijanje okupljanja i osigura održavanje reda i poštovanje zakona. Premijer Filip će se u utorak pre podne sastati s grupom poslanika vladajuće partije LREM da razmeni mišljenja s najvećom grupom u parlamentu, navodi se u saopštenju. 

Više od 100 ljudi je povređeno u glavnom gradu Francuske, a 412 je privedeno u subotu kada su bili najnasilniji urbani protesti u Francuskoj u više godina, kada su paljena vozila, lomljeni izlozi i grafitima ispisana Trijumfalna kapija. Od 412 privedenih njih 378 zadržano u pritvoru. 

Predsednik Emanuel Makron je juče odmah po povratku sa samita Grupe 20 u Buenos Ajresu održao hitan sastanak o bezbednosti s Filipom. U subotu je bio treći uzastopni vikend nereda za vreme protesta Žutih prsluka u Parizu.

Državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Nunjez rekao je danas da "nije na dnevnom redu" pitanje uvođenja vanrednog stanja posle izbijanja nasilja na demonstracijama Žutih prsluka.
pošaljite komentar

Nema komentara