Grci početkom sledeće godine kreću da traže naftu kod Ulcinja

  • 05.12.2018

  • 10:48

  • Vijesti, B92

  • 0

FOTO: Max Pixel

Nakon Italijana i Rusa, i Grci će početi da traže naftu u moru kod Ulcinja početkom 2019. godine.

Grčka kompanija Energean, koja je u martu prošle godina od crnogorske vlade dobila koncesiju za istraživanje nafte za dva bloka u Ulcinju, počeće seizmička istraživanja morskog dna do marta naredne godine.

"U ovom trenutku, grčka kompanija je u postupku završetka studije Procene uticaja na životnu sredinu i Projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je u saradnji sa Institutom za biologiju mora izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa”, kazali su za Vijesti iz Upravi za ugljovodonike. 

Seizmičko istraživanje će trajati 13 do 20 dana i obuhvata površinu od oko 335 kvadratnih kilometara. 

Iz grčke kompanije su, kada je potpisan ugovor sa Vladom, saopštili da ukupna investicija za period istraživanja od sedam godina iznosi 19 miliona dolara i podrazumijevava finansiranje novog 3D seizmičkog ispitivanja, geofizičke i geološke studije, kao i bušenje jedne bušotine. 

Potpisivanjem ugovora sa kompanijom Energean okončan je prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. 

Prethodno je Vlada u septembru 2016. godine potpisala ugovor sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek za istraživanje četiri bloka u opštini Ulcinj.

pošaljite komentar

Nema komentara