Vesti iz sveta

07.03.2018. 14:05

N1

Autor: Nova Ekonomija

Hotelima u Portugalu nedostaje 40 hiljada radnika

Dok se Portugal priprema za verovatno jednu od najuspešnijih letnjih turističkih sezona, zaposleni u turističkoj industriji zabrinuti su kako će uslužiti milione posetilaca.

Naime, prošle godine tu zemlju posetilo 20,6 miliona turista, što je dvostruko više od ukupnog broja stanovnika Portugala. Uz pomoć turizma, ekonomija je rasla 2,7 odsto, što je najbrži tempo rasta od 2000. godine.

Nezaposlenost je pala na 8,1 odsto sa rekordnih 17,5 procenata, koliko je zabeleženo 2013. godine. Ipak, upravo je na tržištu rada najveći problem za budući uspeh turizma. Portugalska populacija ne raste, demografski trendovi su negativni. Kao problem se ne pojavljuje samo manjak radne snage, nego i manjak odgovarajućeg kadra.

„Lako je naći menadžere, ali problem je pronaći ljude koji bi radili jednostavnije poslove u hotelima i restoranima“, kažu zaposleni u industriji turizma.

Hotelima u Portugalu nedostaje 40 hiljada radnika. Jedna od prepreka u nalaženju radnika su i male plate. U Portugalu, one su najniže u odnosu na druge zapadno-evropske ekonomije u Evropskoj uniji. Prosečna plata u turizmu je 632 evra. Vlada Portugala, svesna problema, pokušava da privuče radnike iz inostranstva. Poznati lanac hotela studentima hotelijerstva iz inostranstva drži predavanja o radu u Portugalu. Specijalno vladino odeljenje za „internacionalizaciju“ organizovalo je prekvalifikaciju nezaposlenih Portugalaca, kojom bi ih osposobili za rad u sektoru turizma.

Ukoliko program uvoza stranih radnika i obuke domaćih ne uspe, portugalska ekonomija suočiće se sa velikim gubitkom. Turizam doprinosi BDP-u Portugala sa čak 17 odsto, a svako peto radno mesto je u tom sektoru. Sa druge strane, stručnjaci upozoravaju – tržište rada je važan deo ekonomije i ono nema dugme za uključivanje i isključivanje, nego se stalno mora unapređivati i usklađivati sa potrebama privrede i demografskim promenama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.