Hrvatski lekari zakinuti za više desetina hiljada evra, prete tužbama

  • 05.12.2018

  • 10:35

  • Jutarnji list, B92

  • 0

FOTO: Pixabay

Hrvatska država uskoro bi se mogla suočiti sa masovnim tužbama lekara zbog grešaka prilikom isplata plata.

Hrvatski lekari mogli bi da pokrenu više od 2.500 tužbi, uz oko 3.000 već postojećih, protiv svojih poslodavaca, odnosno bolnica u kojima rade.

Reč je o tužbama zbog pogrešnih isplata plata, zbog kojih su lekari svakog meseca zakinuti za deo primanja. 

Prema nekim proračunima, mesečno lekari su mesečno zakinuti za iznise od 500 do više od 1.500 kuna (200 evra), jer im je prekovremena satnica plaćana manje zato što im se nije priznavao stručni i dohodak na osnovu položaja, piše Jutarnji list. 

U konačnom obračunu lekari su ostali bez više stotina miliona kuna, odnosno više desetina hiljada evra.

Razlog za moguće pokretanje tužbi je što je ovih dana Hrvatski lekarski sindikat počeo da upozorava lekare da pokrenu tužbe dok još mogu, jer se u januaru završava pet godina otkako zdravstvena administracija ignoriše propise na štetu zaposlenih u bolnicama. 

Početkom godine bilo je nekih pregovora o isplaćivanju zakinutih satnica u ratama u narednih nekoliko godina, ali su pregovori naglo prekinuti. 

To je razlog zašto su neki lekari već podigli tužbe, a oko 20 njih iz KBC-a Osijek dobilo je pravosnažne presude i osiječka bolnica morala je da isplati svakome od njih više od 100.000 kuna, kao i sudske troškove.

pošaljite komentar

Nema komentara