I predstavnik Srbije na svečanom prijemu u Jerusalimu?

  • 15.05.2018

  • 10:49

  • B92, Tanjug

  • 0

Iako su SAD planirale da otvaranje američke ambasade u Jerusalimu protekne "bez velike pompe", Netanijahu na svečani prijem pozvao predstavnike 82 države.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu gala svečanost je organizovao u nedelju uveče. Na tu večeru pozvane su diplomate 86 država koje imaju ambasade u Tel Avivu. Kako piše "Politika, odazvale su se svega 32 države, a među njima i Srbija.

U autorskom tekstu Boška Jakšića navodi se da je većina ambasadora zemalja EU, sem Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotovala svečanost u skladu sa politikom neprihvatanja Jerusalima kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude rešen kroz izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Jakšić navodi, pozivajući se na izraelske medije, da je na spisku 32 zemlje koje su se odazvale pozivu bila i Srbija, jedina iz regiona uz Albaniju i Makedoniju. Zbog toga bi, kako smatra Jakšić, ministar spoljnih poslova Srbije trebalo da objasni taj potez koji Srbiju stavlja na suprotan položaj od većine članica UN, pa i Brisela.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku koja je izazvala burnu reakciju celog sveta i izazvala dodatno nasilje u pojasu Gaze. Ta odluka je bila da SAD premeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime bi praktično značilo da Vašington taj grad, koji i Izraelci i Palestihnci smatraju svojim svetim gradom, priznaje kao prestonicu Izraela.

Većina zemalja članica UN kritikovale su takav potez Trampa, ističući da je američki predsednik jednim potezom bacio u vodu višedecenijske napore Amerike da se uspostavi kakav takav mir u tom turbulentnom regionu. Isti stav zauzela je EU.

Da stvar bude još komplikovanija - za datum svečanog otvaranja američke ambasade izabran je Dan nakbe, odnosno Dan katastrofe tokom kog se Palestinci sećaju dana nastanke države Izrael 1949. kada je proterano iz svojih domova proterano oko 700.000 Palestinaca.

Jučerašnji sukobi u pojasu Gaze, koji ne prestaju od Trampove odluke, bili su najkrvaviji jer je za jedan dan stradalo preko 50 Palestinaca, dok je skoro 3.000 njih ranjeno u sukobima sa izraelskom vojskom.

pošaljite komentar

Nema komentara