Vesti iz sveta

03.10.2018. 11:00

Tanjug

Autor: Predrag Milačić, direktor toplane

Inflacija u Turskoj raste zbog pada vrednosti lire

Stopa inflacije u Turskoj skočila je u septembru na skoro 25 odsto međugodišnje usled pada vrednosti lire, saopštila je državna statistika.

Prema podacima Državnog instituta za statistiku, objavljenog danas, indeks potrošačkih cena je iznosio 24,5 procenata u septembru 2018. u odnosu na prethodnu godinu. To je znatno više od registrovane međugodišnje inflacije u avgustu od 17,9 odsto, prenosi agencija AP.

Turska lira je od početka ove godine deprecirala za oko 40 odsto prema dolaru usled zabrinutosti zbog ekonomske politike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, dodaje američka agencija.

Prošlog meseca, turska centralna banka je oštro povećala referentnu kamatnu stopu sa 17,75 odsto na 24 procenta, u nastojanju da obuzda inflaciju i zaustavi valutnu krizu, uprkos Erdoganovom protivljenju podizanju kamate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.