Vesti iz sveta

14.11.2017. 11:11

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Italijani razvili biznis na tartufima

Nekoliko belih tartufa teških ukupno oko 850 grama prodato je na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu za vrtoglavih 75.000 evra.

Za tartuf su se satelitskom vezom nadmetali zainteresovani kupci iz Dubaija i Hongkonga, a najviše je ponudio preduzetnik iz Hongkonga.

„Situacija je nešto bolja, međutim očigledno ovo neće biti baš uspešna godina jer u prodaji neće biti velikih primeraka, iako su ovi manji vrlo kvalitetni“, rekla je za AFP Izabel Đanikolo iz Državnog centra za proučavanje tartufa. 

„Suša koja je pogodila ovo područje u poslednjih nekoliko meseci uticala je na količinu, ali ne i na kvalitet tartufa“, kazala je Đanikolo, dodavši da „cene koje se postižu na aukcijama nisu tržišne. Reč je o simboličnim cenama čiji prihod ide u dobrotvorne svrhe“. 

Ovogodišnja tržišna cena iznosi 600 evra za 100 grama, što znači 6.000 evra za kilogram. Nešto je viša zbog velike suše. Pre godinu dana kilogram se mogao kupiti za 3.000 do 4.000 evra. 

Beli tartufi spadaju među najosetljivije i najskuplje proizvode na svetu, a u delovima Italije beru se od oktobra do decembra. Izuzetno su cenjeni zbog specifičnog ukusa i arome. Belih tartufa je, zbog klimatskih promena u Italiji, zadnjih godina sve manje. 

Gotovo 90 godina grad Alba u Pijemontu organizuje dvomesečni sajam belih tartufa na kome se organizuje i aukcijska prodaja ove cenjene vrste podzemnih gljiva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.