Kina i EU solidarne oko trgovinskog rata sa SAD-om

  • 27.06.2018

  • 09:48

  • RTS

  • 0

Donald Tramp udružio Kinu i EU

Sedmi privredni i trgovinski dijalog na visokom nivou između Kine i Evropske unije održan je u Pekingu. Razgovori, kojima su kopredsedavali zamenik kineskog premijera Liu He i zamenik predsednika Evropske komisije Jirki Katainen i koji su ujedno bili trgovinski pregovori dve strane na najvišem nivou, završeni su konsenzusom o nekoliko pitanja.

I Kina i EU su se usprotivile unilateralizmu i trgovinskom protekcionizmu i složile se da će očuvati multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Ovaj konsenzus ne samo da održava odgovoran pristup Kine i EU, dve ključne privrede na svetskom nivou, nego pokazuje i da one žele da se odbrane od pretnji trgovinskog protekcionizma Sjedinjenih Američkih Država.

Dijalog se odigrao u vremenu kada se i Kina i EU suočavaju sa pretnjom potencijalnog trgovinskog rata.

Sjedinjene Američke Države su zapretile uvođenjem dodatnih carina na uvoz iz Kine vredan 250 milijardi američkih dolara, a u maju su uvele carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU.

Osim toga, SAD su zapretile uvođenjem dodatnih carina od 20 odsto na uvoz auomobila proizvedenih u EU.

Kina je jasno dala do znanja da je spremna da preduzme protivmere.

Što se tiče EU, prema rečima Katainena, "nije bilo drugog izbora" osim uzvraćanja.

Iako Kina i EU ne žele trgovinski rat, svaka odluka o uzvratnim merama je doneta u cilju očuvanja ključnih interesa.

S obzirom na to da Kina i EU čine 40 odsto ukupne svetske privredne vrednosti, njihova zajednička izjava je značajna za jačanje poverenja celog sveta u borbi protiv unilateralizma i trgovinskog protekcionizma.

pošaljite komentar

Nema komentara