Kina optužila SAD da žele da unište trgovinu između dve zemlje

  • 11.07.2018

  • 09:01

  • N1

  • 0

Kina FOTO:Vikipedia

Kina je optužila SAD da žele da unište trgovinu između dve zemlje, posle novih pretnji iz Vašingtona o uvođenju kaznenih taksi na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

"Veliko međusobno povećanje taksi Kine i SAD neizbežno će dovesti do uništenja kinesko-američke trgovine. Ovakvo delovanje ometa ekonomsku globalizaciju i uništava svetski ekonomski poredak", rekao je zamenik kineskog ministra trgovine Li Čengang.

Brojni analitičari se plaše eskalacije trgovinskog rata dve sile koji bi mogao da ima ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju.

"Ovo je malo haotičan momenat za međunarodnu trgovinu. Kompanije iz obe zemlje će pretrpeti gubitke. Niko neće biti pobednik trgovinskog rata. Saradnja je jedini ispravni izbor za Kinu i SAD", rekao je Li.

Kinesko ministarstvo trgovine je upozorilo i da će biti primorano da preduzme uzvratne mere posle novih američkih pretnji taksama.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo pretnje kao "potpuno neprihvatljive" i navelo da "iracionalno" ponašanje SAD podriva "Kinu, svet i same SAD".

"U cilju očuvanja fundamentalnih interesa države i naroda, kineska vlada će, kao i ranije, preduzeti neophodne uzvratne mere. Istovremeno, pozivamo međunarodnu zajednicu da radi na očuvanju pravila slobodne trgovine i multilateralnog trgovinskog sistema i da se zajednički suprotstavi trgovinskom hegemonizmu", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da je "šokirano" akcijama Vašingtona, a Peking je takođe najavio dodatnu žalbu protiv SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

SAD su u petak uvele takse od 25 odsto na 34 milijardi dolara uvoza iz Kine. Peking je odgovorio taksama na stotine američkih proizvoda.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer je rekao da su SAD pripremile novu listu kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje koji bi od septembra mogli biti izloženi taksama.

pošaljite komentar

Nema komentara