Vesti iz sveta

20.09.2018. 09:35

Beta

Autor: Mladen Šarčević, ministar prosvete

Kipar i Egipat grade prvi podvodni cevovod za gas

Kipar i Egipat su potpisali sporazum o izgradnji prvog cevovoda za transport prirodnog gasa s Kipra po dnu Sredozemnog mora do Egipta.

„Potpisivanje označava prekretnicu, ne samo za Kipar, već i za čitav istočni Mediteran“, rekao je kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis o poseti egipatskog ministra za naftu Tareka el-Mole.

Gas s nalazišta u priobalju Kipra će se transportovati u Egipat, gde će se pretvoriti u tečni prirodni gas koji će se izvoziti u Evropu.

Američka firma Nobl enerdži je U 2011. godine otkrila gas u priobalju Kipra, a rezerve se procenjuju na 127,4 milijarde kubnih metara, ali komercijalna eksploatacija još nije počela.

Konzorcijum, u kojem su, pored „Nobl enerdži“, i firme „Dač Šel“ i DELEK iz Izraela, namerava da pre početka operacije ponovo pregovara s kiparskom vladom o uslovima ugovora.

Po rečima kiparskog ministra, taj sporazum privućiće milijarde dolara u izgradnju infrastrukture.

Već u narednih 30 dana biće formirana zajednička komisija za nadgledanje tog projekta, uz podršku Evropske unije koja nastoji da diversifikuje svoje izvore energije.

Nikozija želi da gas isporučuje u Egipat od 2022. godine, ali napredak projekta sada zavisi od trgovinskih sporazuma sa investitorima.

To bi bili prvi prihodi od prirodnog gasa za Kipar koji je dao dozvole za istraživanje nafte francuskom Totalu“ italijanskoj firmi ENI i američkom Ekson-Mobilu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.