Koliko akcija vredi razvod najbogatijeg čoveka na svetu i njegove bivše supruge

  • 10.01.2019

  • 10:55

  • Biznis Insajder, Dailymailuk, Blic, NE

  • 0

Džef Bezos FOTO:@JeffBezos

Džef Bezos (54), vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svetu, i njegova supruga Mekenzi (48), objavili su prošle srede da se razvode i izazvali šok javnosti. 

Njih dvoje su u braku proveli više od 25 godina, zajedno su vodili kompaniju, pojavljivali su se zajedno na važnim događajima i ništa nije ukazivalo na to da nešto nije u redu. Uz to, pitanje podele ogromnog bogatstva koje vredi 137 milijardi dolara, je izazvalo različite komentare.

To bogatstvo, uglavnom, čine akcije Amazona, tako da je vrlo verovatno da će Mekenzi imati veliki udeo u firmi i ući u Upravni odbor. Njena buduća pozicija će, sasvim sigurno, biti "zapečaćena" ugovorom o sporazumnom razvodu.

Uskoro bivša gospođa Bezos će, tako, posle Džefa, biti najveći akcionar Amazona.

Ira Gar, poznati njujorški advokat, koja je zastupala Ruperta Mardoka u brakorazvodnoj parnici između njega i Ivane Tramp, kaže da je to najlogičnije rešenje.

"Ne vidim šta bi drugo moglo da dovede do sporazumnog i mirnog rešenja", rekla je Gar.

Džef ima oko 79 miliona deonica

Džef poseduje oko 79 miliona deonica Amazona, koje su vredne oko 130 milijardi dolara. Deonice mu daju 16% udela u kompaniji, što ga čini najvećim deoničarem. 

AKo Džef da pola svog bogatstva Mekenzi, ona će imati osam procenata udela u kompaniji i biće drugi najveći deoničar. Neverovatnija je verzija da bi ona želela da proda deonice, naročito ako se zna da je i sama jedna od osnivača kompanije i da je početku vodila računovodstvo.

"Verovatnije je da će zadržati deonice, nego da će ih prodati. Ukoliko bi odlučila da ih proda ili da prisili Džefa na nešto - cene akcija će odmah pasti", kaže Gar.    

Iako su njih dvoje na Tviteru objavili da će i nakon razvoda ostati prijatelji i porodica, narednih dana će se videti koliko će u tome uspeti. 

Živeli u jednoj sobi

Uprkos neverovatnom bogatstvu, Bezosovi su nekada  živeli veoma skromno. O tome svedoči i poznata priča po kojoj su 1999. godine, u Sijetlu, stanovali u jednoj spavaćoj sobi.

Danas imaju najmanje pet kuća širom zemlje, a jedna od njih prostire se na čak 20.600 kvadratnih metara zemlje i ima pet spavaćih soba i pet kupatila. 

Bezosi pored pet raskošnih vila na ekskluzivnim lokacijama, imaju i zemljišne posede u Teksasu, a od 2016. godine i bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, izgrađen 1912. godine, koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Džef je vlasnik i Vašington post-a, koji je otkupio u avgustu 2013. godine. 
Bezosi su već nekoliko godina unazad veliki deo svojih prihoda donirali u dobrotvorne svrhe.

Ljubav počela tokom poslovnog intervjua

Svetski mediji podsećaju da su se njih dvoje upoznali u Njujorku, tokom poslovnog intervjua, a nakon samo tri meseca od prvog sastanka verili su se, a kasnije i venčali - 1993. godine i to samo godinu dana pre osnivanja Amazona 1994. godine u jednoj garaži. Imaju četvoro dece - tri sina i ćerku koju su usvojili.

Džef  javnosti pokazao novu partnerku

I dok svi pričaju o podeli njihovog bogatstva, američki mediji javljaju da je Džef već zvanično u ozbiljnoj vezi sa bivšim TV licem Loren Sančez (49), koja je i sama preduzetnica i pilot helikoptera. I ona je udata i to za čuvenog holivudskog agenta Patrika Vitsela. Da li je to nova sudbinska ljubav najbogatijeg čoveka na svetu videće se vrlo brzo. 
pošaljite komentar

Nema komentara