Kolinda sazvala veliki energetski sastanak

  • 10.10.2018

  • 11:54

  • 0

FOTO: Facebook

Danas će se u Slavonskom Brodu održati veliki "energetski" sastanak koji je sazvala Kolinda Grabar- Kitarović, predsednica Hrvatske i pre same eksplozije.

Glavna tema je gasifikacija rafinerije u Bosanskom Brodu, kojom bi se rešio problem zagađenja vazduha. Naime, Crodux, kompanija u vlasništvu Ivana Čermaka i Zarubežnjeft, ruska kompanija koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu imaju različite poglede kako bi taj projekt trebalo izvesti i uslovi koje postavljaju su, kako tvrde upućeni, međusobno neprihvatljivi, pa se pokušava pronaći kompromis. Zapelo je, kako se saznaje, s jamstvima i ugovorima između Croduxa i Rusa, navodi Novac.hr.

Tako bi se u poslepodnevnim satima na jednom mestu trebali naći svi koji mogu na bilo koji način uticati da se poboljšaju ekološki standardi u toj fabrici koju su Rusi kupili krajem travnja 2003. godine.

Prvi put u Hrvatsku trebali bi doći Evgenij Murov, predsednik Upravnog odbora Zarubežnjefta te Sergej Kudrjašov, generalni direktor te ruske državne naftne kompanije. Stolicu za stolom imaće i Andrej Getinger, direktor Optima grupe, kompanije u sklopu koje posluje rafinerija Bosanski Brod s rafinerijom ulja u Modriči.

Prošle nedelje ruski predsjednik Vladimir Putin iz Sočija poslao je političku poruku da je itekako svestan zabrinutosti Hrvatske i stanovnika Slavonskog Broda oko zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da se taj problem mora rešiti gasifikacijom.

pošaljite komentar

Nema komentara