Vesti iz sveta

11.03.2014. 11:07

B92

Autor: Nova Ekonomija

Kolorado od marihuane za mesec dana zaradio dva miliona dolara

Američka savezna država Kolorado je 1. januara legalizovala marihuanu, a taj potez je državnu kasu za prvih mesec dana napunio za oko dva miliona dolara.

Kako je saopšteno, u prvih mesec dana od početka slobodne prodaje u oko 160 akreditovanih prodavnica, ostvaren je promet od 14,02 miliona dolara.

Prodaja marihuane „u rekreativne svrhe“ oporezuje se poreskom stopom od 12,9 odsto, uz dodatnih 15 odsto poreza na promet, a Kolorado dodatni prihod ostvaruje i od licenci koje izdaje kompanijama u ovoj grani.

Osim toga, zarada stiže i od proizvodnje, obrade i taksi na marihuanu koja se koristi u medicinske svrhe, što ukupan prihod iz ove oblasti u januaru dovodi na sumu od 3,5 miliona dolara. 

Inače, kada se glasalo o legalizaciji, odlučeno je da prvih 40 miliona dolara od poreza na promet mora biti uložen u izgradnju škola. 

O ostatku će se odlučivati naknadno, a lobiranje je uveliko počelo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Narod da pravi krivicno delo nelegalnom gradnjom a oni da se bahate sa enornom provizijom za tu Gondolu. Gold kod Zlatiborskog klana a krivicne prijave zbog nelegalne gradnje za narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.