Mediji: Procureli lični podaci miliona bugarskih građana

FOTO: Pexels
  • 16.07.2019

  • 14:23

  • Novinite

  • 0

Više od hiljadu fajlova sa podacima pet miliona bugarskih građana, stranih državljana i kompanija procurali su iz ministarstva finansija ove zemlje, preneo je Novinite.com pozivajući se na bugarske medije. 

Aninimni haker na adrese nekoliko medija poslao je skoro 60 foldera. Proveravajući ovu informaciju, Kapital je otvorio bazu sa više od million redova koji sadrže lične podatke, čak i zarade. Da je reč o realnim podacima, utvrđeno je tako što su pronađeni podaci nekoliko zaposlenih iz ove redakcije. 

Imejl hakera došao je iz Rusije, a sadrži i zahtev za smenom ministra finansija Bugarske. 

Ministar Marinov je rekao da je curenje možda povezano sa odlukom bugarskih vlasti da kupe borbene avione F-16 od SAD.

Haker u umejlu tvrdi da su napali server Nacionalne agencije za prihode i ukrali lične podatke više od pet miliona građana Bugarske. 

Dobar deo informacija je stariji od decenije, ali ima fajlova za koje se vidi da su uneseni u junu što sugeriše da je napad hakera bio nedavno. 

Za većinu fajlova je teško reći koje tačno podatke sadrže. Fajlovi su u CSV format. Prema anonimnom mejlu, ovo nisu svi podaci. Navodno je reč samo o 57 od 110 kompromitovanih baza kojima su imali pristup. 

"U bazi su podaci miliona Bugara, stranih državljana i kompanija”, napisao je haker i pozvao medije da slobodno istražuju. 

Mejl hakera se završava sa citatom osnivača Vikiliksa Džujana Asanža  i zahtevom za njegovo puštanje. 

 


pošaljite komentar

Nema komentara