SAD uvode nove sankcije Rusiji

Medvedev: Pooštravanje sankcija Rusiji kao objava ekonomskog rata

  • 10.08.2018

  • 09:08

  • Beta

  • 0

Dmitrij Medvedev FOTO: Wikimedia

Moguće pooštravanje američkih ekonomskih sankcija Rusiji može se tumačiti kao objava ekonomskog rata, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je naveo da se na to mora odgovoriti svim mogućim ekonomskim, političkim i drugim sredstvima. 

Na pitanje novinara kakve bi sankcije mogle da budu uvedene Rusiji u budućnosti i kako će to uticati na rusku ekonomiju, Medvedev je tokom posete rezervatu Kronotski, na ruskom poluostrvu Kamčatka, rekao da ne želi da komentariše pregovore o budućim sankcijama, ali je dodao da bi mere poput zabrane bankarskih aktivnosti mogle da se protumače kao objava ekonomskog rata. 

"A na taj rat moraćemo da odgovorimo - ekonomskim, političkim, a ako treba i drugim sredstvima", rekao je premijer Rusije, prenela je agencija Tass. 

Govoreći o sankcijama koje su na snazi, Medvedev je rekao da je cilj takvih mera da se "ograniči moć" Rusije, kako bi se "uklonila sa liste moćnih rivala u medjunarodnoj areni", iako je njihovo uvođenje obrazloženo političkim razlozima. 

Stejt department je prethodno saopštio da SAD uvode nove sankcije Rusiji zbog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji. Sankcije će stupiti na snagu oko 22. avgusta. Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i u jeku istrage o mogućem mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara