Ministri Francuske i Nemačke bez dogovora o reformi evrozone

  • 11.06.2018

  • 15:32

  • Beta

  • 0

Reforma evrozone i dalje cilj FOTO: Wikipedia

Pariz i Berlin su rešeni da brzo nađu kompromis o reformi evrozone, rekao je izvor iz francuske vlade posle maratonskog sastanka minstara finansija dve zemlje.

Ministri Bruno Le Mer i Olaf Šolc su u jednom pariskom hotelu razgovarali gotovo 14 sati, naveo je taj izvor za Frans pres. Oni ipak nisu postigli dogovor.

Izvor je rekao da su razgovarali o svim nerešenim pitanjima i da je ostvaren značajan napredak ali da ima još posla pre nego što se slože oko zajedničke mape puta.

"Kao i ranije nema dogovora ni oko čega dok ne bude dogovora o svemu", dodao je taj izvor.

Dva ministra će ponovo razgovarati naredne nedelje, verovatno uz pomoć video-veze, pre samita EU koji će se baviti reformom evrozone, krajem meseca u Briselu, dodao je taj izvor.

Le Mer je u petak pozdravio ustupke koje je objavila Angela Merkel u vezi s reformom evrozone, ali je pozvao Nemačku da učini više.

Nemačka kancelarka je početkom juna u principu prihvatila investicioni budžet za evrozonu ali je pominjala ograničenu sumu od nekoliko desetina milijardi evra, što je daleko manje nego što hoće francuski predsednik Emanuel Makron.

Merkel je potom detaljno izložila nemački predlog o stvaranju Evropskog monetarnog fonda da bi se zemljama u fninansijskoj krizi pomoglo, uz stroge uslove i nadozor država-članica.
pošaljite komentar

Nema komentara