Mogerini: EU ne želi ponovo da postane region rivalstava super- sila

  • 01.02.2019

  • 15:10

  • 0

Federika Mogerini FOTO: Twitter

U jeku "prepucavanja" SAD i Rusije oko toga ko je kriv što Amerika izlazi iz istorijskog hladnoratovskog sporazuma, EU ne želi da ponovo postane "bojno polje".

Naime, administracija Donalda Trampa je objavla ranije da SAD nameravaju da izađu iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987.

Po tom sporazumu su se SAD i Rusija obavezale da ne proizvode, testiraju i šire zemljane, krstareće i balističke rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara. 

Međutim, sve je počelo ponovo da liči na hladnoratovsko "prepucavanje". Iz SAD smatraju da sporazum više nema smisla jer Rusija stalno krši taj sporazum, a u poslednjem slučaju to je vezano za razvoj rakete 9M729, za koju Pentagon smatra da direktno krši Sporazum. 

Rusija naravno odbacuje sve optužbe i krivi SAD za ne postizanje bilo akvog napretka u razgovorima oko raketa, a kada je reč o kako su naveli "misterioznoj" raketi, organizovali su konferenciju za medije kojom su poručili "evo to je ta raketa". 

Dok traje "svađa" SAD i Rusije, najzabrinutija je EU, čije države su već jednom bile bojno polje rivalstva SAD i Rusije. Danas je o tomre govorila evropska šefica diplomatije Federika Mogerini koja je poručila da EU ne želi ponovo da postane baš to, "region rivalstava super- sila". 

"To definitivno ne želimo ponovo da vidimo na našem tlu. To pripada dalekoj prošlosti", poručila je Mogerinijeva.
pošaljite komentar

Nema komentara