MOL Grupa kupuje deo strateški važne naftne industrije Azerbejdžana

Foto: MOL Grupa
  • 05.11.2019

  • 15:34

  • MOL Grupa

  • 0

Mađarska naftna kompanija MOL Grupa potpisala je sporazum sa Chevron Global Ventures i Chevron BTC Pipeline o kupovini njihovih proizvodnih i transportnih segmenata u Azerbejdžanu, po ceni od 1.57 milijardi dolara, koja je podložna korekcijama pri sklapanju ugovora.

Akvizicija uključuje i udeo u Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) naftnom polju, kao i udeo od 8.9% u Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) naftovodu, koji, transportuje sirovu naftu do luke Džejhan.

ACG polje naftnih derivata je najveća strateška imovina Azerbejdžana, navodi se u saopštenju, a BTC naftovod je glavni izvozni put za azerbejdžansku naftu
Po završetku transakcije, MOL će postati treći najveći partner u ACG polju, koje se prostire na 400 kvadratnih kilometara i trenutno uključuje šest proizvodnih platformi.

Najvećim naftnim poljem upravlja naftni gigant BP, koji je u 2018. godini u proseku proizvodio 584.000 barela dnevno, a MOL Grupa očekuje da će proizvoditi 20.000 barela dnevne neto proizvodnje.

„ACG ima niske troškove proizvodnje i odlične rezultate u poslednje dve decenije, koje bi za kompaniju predstavljale prednost čak i u okruženju sa dosta nižim cenama nafte", navodi se u saopštenju kompanije.

Transakcija je podložna državnim regulatornim odobrenjima , a očekivano vreme finalizacije dogovora je drugi kvartal 2020. godine.
pošaljite komentar

Nema komentara