Napravili luksuzne kuće u šumi, a nisu posekli ni jedno drvo

  • 02.05.2019

  • 07:14

  • Tekst i foto: Gradnja.rs

  • 0

Ovo je kuća čija je neobična kompozicija uslovljena oblikom terena na kojem se nalazi. 

Studio iz Kolumbije JUMP Arquitectos projektovao je mali rezidencijalni kompleks sačinjen od tri povezana objekta izgrađena mahom od betona. Projekat zauzima ukupnu površinu od preko 350 kvadrata i nalazi se ušuškan na obronku planine u kontinentalnom delu zemlje. Upravo su topologija terena i zatečena stabla bili osnovne ideje vodilje za projektovanje ovog stambenog prostora, piše Gradnja.

"Kada smo prvi put posetili lokaciju, uočili smo niz specifičnih detalja koji su nam se mnogo dopali, kao što je prisustvo šume s autohtonim vrstama i prirodni oblik zemljišta na kojem je kuća trebalo da bude izgrađena. Zato smo i odlučili da topografski oblik treba da se sačuva u celini bez ikakvih izmen", objašnjavaju arhitekte za ArchDaily.
kucausumigradnja

Tri celine povezane toplim vezama

Prirodni nagib placa i rovovi kroz koje teče kišnica tokom kišnih dana spadaju u ključne karakteristike zbog kojih je odlučeno da se ova rezidencija podeli u tri zasebna objekta povezana toplim vezama. U suštini, to je bio jedini način da se originalni teren u potpunosti sačuva, te su i sami klijenti ubrzo prepoznali prednosti ovakve šeme. Zato je projekat dobio zeleno svetlo!

Još jedan važan aspekt vezan za konfiguraciju i materijalizaciju kuće odnosi se na klimatske uslove koji vladaju u ovom regionu. Naime, u ovom delu Kolumbije temperatura može da bude veoma niska, i to posebno noću.

Iz tog razloga, pomenuti mostovi između objekata poslagani su na različite načine i dosežu različite nivoe čime se menja kompozicija otvora na objektima i time usmerava tok prirodne klimatizacije i svetlosti unutar objekta.

"Ova kuća je poput tri komadića betona nameštenih po meri njihovih stanara i uklesanih u krajolik koji ih okružuje", zaključuju arhitekte.

Savremen enterijer

Enterijerom dominiraju neobrađene betonske površine i drveni podovi koji utopljavaju ambijent. Međutim, ono što svakako dominira prostorom jesu otvori neočekivanih oblika na neobičnim mestima koji dekorišu enterijer na najbolji mogući način.

pošaljite komentar

Nema komentara