Nemačka i Austrija više nisu obećane zemlje, Češka ih polako prestiže

  • 22.08.2017

  • 12:10

  • Večernji list

  • 0

Dok većina evropskih država vidi Nemačku ili Austriju kao uzor za privredni rast, druga zemlja koja nam je geografski bliža beleži rekordne privredne rezultate.

Reč je o Češkoj koja, prema najnovijim podacima Eurostata, ostvaruje istorijski dobre rezultate.

Prema tim podacima Češka je zabeležila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3 odsto u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih najmanji u Evropi. 

Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 odsto stanovništva što je manje nego u Nemačkoj. 

Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali privredni rast od skromnih 0,8 odsto. 

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki privredni model poslednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, beleži kontinuirani rast i to pre svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana. 

Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češke privrede odigrala je centralna banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time podstakla rast izvoza i domaće potrošnje. 

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.


pošaljite komentar

Nema komentara