Odluka doneta nakon stupanja na snagu trgovinskih ograničenja

Nemački Dajmler odustao od širenja poslovanja u Iranu

FOTO: Pixabay
  • 07.08.2018

  • 14:06

  • Tanjug

  • 0

Nemačka automobilska kompanija Dajmler odustala je od planiranog širenja poslovanja u Iranu.

Odluka je doneta nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji. 

Dajmler je do daljeg suspendovao svoje "ograničene" aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja danas stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača "Mercedes-Benca", a prenosi agencija "Blumberg". 

Dajmler je 2016. godine požurio da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom "Iran Kodro" o prodaji i proizvodnji kamiona. 

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara. 

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazum sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog meseca francuski Reno pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak. 

"Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma", poručuju iz Dajmlera.

pošaljite komentar

Nema komentara