Vesti iz sveta

01.10.2018. 16:38

Beta

Autor: Goran Vesić

Nije uspeo referendum o promeni imena Makedonije

Na referendumu u Makedoniji o Dogovoru sa Grčkom glasalo je 666.743 građanina ili 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, objavila je danas Državna Izborna komisija (DIK).

Prema zvaničnim rezultatima koje je na konfereciji za novinare saopštio predsednik DIK Oliver Derkoski, od glasača koji su izašli na referedum „za“ je zaokružilo njih 609.813 (91,46 odsto), a „protiv“ 37.700 (5,65 odsto), dok je nevažećih listića bilo 2,89 odsto.

„Odluka na referendumu nije usvojena, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336)“, rekao je Derkoski.

Kako je najavio, izveštaj sa rezultatima glasanja, nakasnije za 15 dana od objavljivanja u Službenom vesniku, će biti poslat predsedniku parlamenta Makedonije Talatu Džaferiju.

Derkoski je istakao da je „jučerašnji dan prošao u najboljem redu“ i da Makedonija ima demokratski kapacitet za organizovanje tavih događaja.

U Makedoniji je juče održan referendum na kome su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predviđeno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.