Vesti iz sveta

24.09.2018. 15:28

BETA

Autor: Korijere dela sera

Novi uslovi za penziju u Crnoj Gori

Direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović izjavio je da su izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) urađene u skladu sa preporukama Svetske banke

„Fond PIO smatra da u okviru zakonskih rešenja treba obezbediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija“, izjavio je Perović.

On je u intervjuu Portalu Analitika rekao da deficit Fonda PIO u prvih osam meseci tekuće godine iznosi 89,31 miliona evra ili 31,91 odsto. Stopa zavisnosti trenutno iznosi 1:1,74 što znači da za isplatu penzije jednog penzionera 1,74 zaposlenih uplaćuje doprinose.

On smatra da je optimalan odnos 1:5, a minimalan 1:3, a da je ove odnose teško postići čak i u ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope.

U Crnoj Gori prosečna penzija isplaćena za jul 2018. iznosi 284,85 evra.

Najniža penzija iznosi 125,63 evra, a prima je 10.415 korisnika u zemlji i 35 korisnika van Crne Gore.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova – 40 godina staža i 65 godina života.

Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.