Oko 72 odsto Italijana želi da ostane deo evro zone

Značajna većina Italijana želi da evro ostane valuta na Apeninskom polusoteruvu, pokazuju dva najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Oko 72 odsto Italijana želi da ta zemlja ostane deo evro zone, 23 želi da odbaci tu valutu, dok je pet odsto neodlučno, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli za RAI televiziju.

Istraživanje je sprovela i organizacija Evromedija, prema kome 60 odsto Italijana želi da ostane u evrozoni, 24 da je napusti, a 16 odsto je neodlučno, prenosi Rojters. 

Kako se navodi, evro je postao deo političke debate uoči prevremenih izbora koji bi mogli da budu održani do kraja ove godine.

I dok iz Italije stižu glasine da bi dve evroskeptične stranke ipak mogle formirati vladu, u institucijama i mnogim vladama Evropske unije (EU) se ne krije zabrinutost da kriza italijanske vlade može uzdrmati zonu evra, jer već sada posledice pada berzi i loše reagovanje finansijskih tržišta ugrožavaju i Španiju i Portugal. 

Italija je treća, a Španija četvrta po snazi ekonomija među članicama zone evra. Italijanski list Republika je upozorio da je "za barijeru onima koji su protiv EU nužno da postoje proevropski lideri, koje je teško naći u Italiji". 

"U Italiji na vidiku nema (Emanuela) Makrona koji je u Francuskoj", kako dodaje Republika, "zaustavio Marin Lepen, francusku verziju Salvinija", vođe krajnje desničarske Lige sever čiji je dolazak na vlast, zajedno s Pokretom pet zvezdica, sprečio šef italijanske države. 

Izvesnu zbunjenost unutar EU pokazuje i brzi pokušaj čelnika Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska da naglase da se mora poštovati volja italijanskih birača i time ublaže izjavu evropskog komesara, Nemca Gintera Etingera, koji je izazvao pravu lavinu nezadovoljstva ne samo evroskeptičnih stranaka i glasača u Italiji. 

Ginter je poručio italijanskim biračima da na očekivanim novim izborima u julu moraju kao putokaz imati loše reagovanje berzi i svetskih finansijskih krugova na mogućnost da dve evroskeptične stranke u Italiji dođu na vlast. 

To je samo pođarilo ranije salve optužbi vođa populističkih stranaka da su finansijski krugovi i "diktat Nemačke" stajali iza odluke italijanskog predsednika Serđa Matarele da ne prihvati vladu Pokreta pet zvezdica i Lige sever, pre svega zato što je za ministra ekonomije predložen Paolo Savona, zagovornik temeljitog preuređenja evrozone i mogućeg izlaska Italije iz evra. 


List italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore, javlja da lideri Pokreta pet zvezdica Serđo di Majo i Lige sever Mateo Salvini nastoje da iznađu načine da ipak formiraju vladu. 

Cela situacija izaziva veliku glavobolju u Evropskoj uniji, jer italijanski građani očigledno žele da u zemlji promene sistem stranaka koje se decenijama smenjuju na vlasti a nisu u stanju da reše ekonomsku i socijalnu krizu, a veoma su kivni i na ono što u EU vide kao "diktat Nemačke" da se mora nastaviti sa "stezanjem kaiša" i kresanjem javnih troškova iako Italija od 2008. doslovce ekonomski tavori. 

Ako bi na vlast u Italiji ipak došle dve evroskeptične stranke, moralo bi se krenuti u ozbiljne pregovore o već zamišljenoj nemačko-francuskoj reformi evrozone, tako da se koliko je moguće i italijanski interesi i pogledi uvaže. 

To je već nagovestio francuski predsednik Makron koji je, kad je izgledalo da će Pokret pet zvezdica i Liga severa formirati vladu, izjavio da "pruža ruku" za dogovor. 

Da to neće biti nimalo lako svedoči izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da Nemačka želi da sarađuje sa svakom vladom, ali naravno takođe želi da ima principe unutar evrozone".

pošaljite komentar

1 komentar

  • Eki

    72% za EU a 77% glasalo za dve stranke kojima je osnova politickog programa reforma EU ili izlazak. Nesto se tu ne uklapa.