Počela predizborna tišina u BiH, sutra se održavaju opšti izbori

  • 06.10.2018

  • 12:10

  • Beta, Anadolija

  • 0

Milorad Dodik FOTO:N1

Nakon tridesetodnevne izborne kampanje za opšte izbore u Bosni i Hercegovini u okviru koje su političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati predstavljali stranačke i svoje programe na javnim skupovima i medijima, danas u 7.00 nastupila je izborna tišina.

U Bosni i Hercegovini se u nedelju održavaju opšti izbori, na kojima će građani birati članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu koji počinje 24 sata pre otvaranja biračkih mesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

To uključuje, ali se ne ograničava samo na održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, kao i korišćenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače, kao i svake aktivnosti kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Isto se odnosi i na korišćenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače.

Pod sredstvima komunikacije podrazumevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj.

Takva sredstva obuhvataju, ali nisu samo ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona...

Za kršenje izborne tišine u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 konvertibilnih maraka.

Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata

Građani BiH će moći da glasaju na 5.794 biračka mesta, od kojih 5.380 redovnih, a biće angažovano i 314 mobilnih timova, koji će posetiti oko deset hiljada starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovima i ustanovama.

Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osoba, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

Oko hiljadu birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da saopšti u nedelju oko ponoći.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona KM (oko 4,3 miliona evra).

pošaljite komentar

Nema komentara