Počelo suđenje meksičkom narko bosu El Čapu

  • 06.11.2018

  • 11:25

  • 0

Suđenje počelo uz jake mere obezbeđenja

U američkom federalnom sudu u Njujorku danas je uz jake mere bezbednosti počelo suđenje meksičkom narko bosu Hoakinu Gusmanu, poznatom kao El Čapo.

Gusman je došao na sud sa prevodiocem u odelu i košulji u stilu 70-ih godina. Suđenje je zatvoreno za novinare i javnost iz bezbednosnih razloga pošto je čuveni narko bos bežao iz zatvora. 

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela. 

Vođa narko kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometra dugi tunel.

Gusman je ranije već jednom pobegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu izneli u korpi za prljav veš. 

El Čapo postao je najveći meksički narko bos 2003, posle hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa koji upravlja Golfskim kartelom. Do februara 2014. godine smatrao se "najmoćnijim trgovcem drogom na svetu", kako su ga nazivali zvaničnici američkog ministarstva finansija. 

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao nekada čuveni američki gangster Al Kapone. 

Tačan datum rođenja Gusana nije poznat, jer se pominju dva datuma 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "el chapo" (čapo nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetra-
pošaljite komentar

Nema komentara