Policija ispitala premijera Izraela i njegovu suprugu zbog sumnje na korupciju

  • 02.03.2018

  • 13:58

  • N1

  • 0

Policijski istražitelji stigli su u rezidenciju premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu da ispitaju njega i njegovu suprugu Saru zbog sumnje na korupciju u vezi sa najvećom izraelskom telekomunikacionom kompanijom, javili su izraelski mediji.

Oni su izašli oko pet sati kasnije, tvrdi kamerman Asošiejted presa. Netanjahuova supruga Sara ispitivana je simultano, ali na drugom mestu, u sedištu policijske istražne jedinice Lahav.

Policija je odbila da bilo šta komentariše.

Mediji su naveli se da se oboje ispituju kao mogući osumnjičeni u tom slučaju i da je Netanjahu tražio od vlasnika kompanije Bezek Šaula Eloviča da se na novinskom veb sajtu Vala (Walla), koji pripada kompaniji, povoljno izveštava o njegovoj porodici.

U zamenu za to Netanjahu je navodno dao instrukcije Ministarstvu komunikacija da donese propise u korist Bezeka. U to vreme on je bio i premijer i ministar komunikacija.

To je prvi put da se Netanjahu ispituje u tzv. "Slučaju 4000", a policija navodno ima dokaze da su Elovič, Sara Netanjahu i Nir Hefec medijski savetnik porodice Netanjahu, tražili od Vale da menja izveštavanje.

U ovom slučaju bivši generalni direktor Ministarstva komunikacija Šlomo Filber je pristao da bude državni svedok i da svedoči protiv Netanjahua.

Izraelska policija je 13. februara preporučila podizanje optužnice protiv Netanjahua u dva odvojena slučaja korupcije, "Slučaja 1000" i "Slučaja 2000", da je primao skupe poklone (u vrednosti od 300.000 dolara) od dva milijardera i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkuretskog dnevnika.

Netanjahu je porekao da je bilo šta loše učinio i optužio policiju za lov na veštice, a medije da pokušavaju da ga sruše.

U Izraelu se takođe vodi istraga zbog sumnji na korupciju u vezi sa sporazumom o kupovini nemačkih podmornica.

Izraelski lider nije ispitivan u vezi s tim slučajem, ali su saslušavani i pritvarani neki njegovi bliski saradnici.

On je sada saslušan uoči posete Vašingtonu, gde će se sastati s predsednikom SAD Donaldom Trampom, kako je predviđeno, i govoriti na skupu proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Istraga baca senku na posetu Netanjahua (68), konstatuje AP. On je na funkciji premijera četvrti put, a od 2009. godine bez prekida. Računajući i prvi mandat od 1996. godine, na vlasti je 12 godina.

U ovom trenutku nije sigurno da će protiv njega biti podignuta optužnica, a sve zavisi od Vrhvnog tužioca Avihaja Mandelblita i da li će on postupiti po preporukama policije.

Takođe je neizvesno da li će se Netanjahu povući pod pritiskom optužbi, što nije nagovestio ili će biti novih izbora, ali za sada njegovi koalicioni partneri još stoje uz njega. Redovni izbori predviđeni su za narednu godinu.

pošaljite komentar

Nema komentara