Poslednja šansa za dogovor oko Bregzita?

Foto: Pixabay
  • 11.10.2019

  • 14:53

  • Business Insider

  • 0

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije dobio je odobrenje od država članica da otpočne novu fazu pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koja bi trebala da se odigra na samitu u Briselu.

Biznis insajder (Business Insider) prenosi da će se tokom sledećeg vikenda voditi „tunel pregovori", što znači da će u njima učestvovati mali timovi i da će se voditi u potpunoj tajnosti. Barnije je pre početka današnjih pregovora sa britanskim predstavnikom insistirao da se dogovor mora postići pre kraja sledeće nedelje.

Veliki broj medija je preneo vest, ali su detalji o pregovorima nepoznati, obzirom da zvaničnici obe strane nisu izdali nikakva saopštenja.

Tokom ove nedelje su i iz Londona i iz Brisela dolazi nešto pozitivniji signali u odnosu na prethodnu nedelju, dok se ostrvska nacija i ostatak kontinenta pripremaju za Bregzit bez ikakvog dogovora, koji bi po zvaničnoj verziji trebao da se dogodi 31. oktobra.

Izvor neslaganja između dve strane je i dalje neutvrđen status granice između Severne Irske (u sastavu UK) i Republike Irske (članice EU), obzirom da je otvorena granica jedan od najvažnijih elemenata sporazuma kojima je 1998. godine zaustavljen međuverski i politički sukob koji je potresao to ostrvo.

Premijer Irske Leo Varadkar je juče kazao da su nedavno održani pregovori sa vladom Borisa Džonsona bili „veoma pozitivni i obećavajući", kao i da je uveren da će dogovor svih umešanih strana moguće očekivati u predstojećim nedeljama.

Dopisnici britanskih medija nagađaju da bi moglo da se desi da bi Severna Irska ostala deo carinske unije, ali i da će eventualni uspeh pregovora umnogome zavisiti od sastanka predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelarke Nemačke Angele Mekel, zakazan za ovaj vikend.

PROČITAJTE JOŠ:

pošaljite komentar

Nema komentara