Profit Dojče banke pao za 98 odsto

  • 27.07.2016

  • 11:44

  • Tanjug

  • 0

Posrnuli nemački bankarski div, Dojče banka, zabeležila je katastrofalan pad neto profita u drugom kvartalu 2016. godine na 20 miliona evra (22 miliona dolara).

To je za 98 procenata manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci.

Po objavljivanju loših rezultata akjcije Dojče banke pale su četiri procenta. 

Rezultat, za koji se krivica pripisuje "slabom" poslovnom okruženju i složenom restrukturiranju koje sprovodi generalni direktor DŽon Krajan, daleko je ispod očekivanja analitičara koji su u anketi agencije Factset u proseku prognozirali neto profit od 188 miliona evra, prenosi agencija AFP. 

Dobit pre oporezivanja iznosila je 408 miliona evra, što je pad od 67 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2015, dok je prihod "težio" 7,4 milijarde evra, ili za 20 manje nego u uporednom lanjskom periodu. 

"Naši rezultati pokazuju da smo u procesu kontinuiranog restrukturiranja", naveo je Krajan u saopštenju, dodajući da je "zadovoljan napretkom koji se postiže". 

Generalni direktor Dojče banke je, međutim, upozorio da "ako uslovi sadašnjeg slabog ekonomsko okruženja opstanu i nadalje, moraćemo da budemo još ambiciozniji u pogledu rokova i intenziteta našeg restrukturiranja". 

Krajan se bori da uveri tržišta i regulatore da je Dojče banka u sigurnim rukama, nakon što ju je Međunarodni monetarni fond u junu okarkterisao kao "veliki sistemski rizik", dodaje francuska agencija. 

Cena akcija banke je pala ove godine, potkopana strahom zbog britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije i zabrinutošću zbog slabosti italijanskog bankarskog sektora. 

Pažnja trgovaca na berzama će sada biti usredsređena na rezultate evropskih stres testova, koji treba da budu objavljeni u petak.

pošaljite komentar

Nema komentara