Vesti iz sveta

04.10.2018. 15:24

Euraktiv

Autor: Mateo Salvini, italijanski vicepremijer

Razgovaram samo s treznima

Mateo Salvini, italijanski vicepremijer

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini naglašava da razgovara „samo s treznima“.

Preporučuje da predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera potražimo na Guglu pod „trezan“ i pod „tetura“. To ilustruje tip i nivo odnosa današnje Italije s EK: tonovi su ljubazni kao uoči rata.

EK i Evrogrupa (koja okuplja zemlje sa zajedničkom valutom) prihvatili su izazov koji im je italijanska vlada uputila najavivši kroz izmene Dokumenta o ekonomiji i finansijama da će u sledeće tri godine italijanski tekući budžetski deficit iznositi 2,4 odsto godišnjega BDP-a, a ne maksimalno 1,6, koliko se prethodno italijanski ministar ekonomije Đovani Tria dogovorio s kolegama u EK i Evrogrupi, piše Euraktiv.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik EK, rekao je da „brojke italijanskog bilansa na prvi pogled nisu u skladu s pravilima Pakta stabilnosti“, što u evrokratskom žargonu znači neprihvatanje. Italijanski budžet odbacuje i Pjer Moskovisi, evropski komesar za ekonomiju i finansije.

Probijanje dopuštenog „krova“ Italiji je nužno da bi bar delimično pokrila trošak predizbornih obećanja vladajućih stranaka, Salvinijeve ksenofobne Lige i Di Majova populističkog PoKreta 5 zvezdica.

Oba vicepremijera – i Mateo Salvini i Luiđi Di Majo – najavili su i pre reakcija iz Brisela da će nastaviti svojim putem makar šta Evropa prigovorila ili preduzela.

Čuju se procene da su se Italijani oslanjali na to da se o postupku zbog prekoračenja granice budžetskog deficita može odlučivati tek počev od februara, te da se pripadnici Evropske narodne stranke, koji drže sve ključne pozicije u Uniji, neće usuditi biti strogi protiv Italije da ne bi izgubili glasove uvređenih Italijana na majskim izborima za Evropski parlament. Čini se pak da su u Briselu izračunali da im se isplati biti strogi spram Italije, jer bi inače demokršćani i liberali izgubili još više glasova od populista suverenista u Nemačkoj i drugim državama, davši argumente npr. Alternativi za Nemačku (AfD).

Naizgled je smešno, ali zapravo jasno pokazuje, da je italijanska vlada iznela ključne brojke za DEF, a tek nakon toga je još izrađivala tablice i tražila pokrića za planirane troškove.

Naime, bez obzira na Brisel, sam italijanski Ustav zabranjuje usvajanje zakona u Parlamentu ako za njih nije osigurano finansijsko pokriće. Parlament može usvojiti zakon, pa i onaj o budžetu, ali ga predsednik Republike neće potpisati ako nema pokrića.

I to svedoči o diletantizmu vlade Lige i Zvezdica. Otkako su na vlasti, doneli su malo zakona i dekreta, ali su ama baš svaki morali ubrzo menjati i popravljati jer nije bio korektan pravno-ekonomski. Imaju animozitet spram „tehničara“, a tehniku nisu svladali.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.