Robot HUBO zvezda ovogodišnjeg Davosa

  • 20.01.2016

  • 20:54

  • Telegram

  • 0

Svetski politički i poslovni lideri ove godine će ne Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pažnju medija morati da dele s nekim koga nisu očekivali.

Glavna atrakcija konferencije biće HUBO, nagrađivani južnokorejski robot veličine odrasle osobe koji može da se penje stepenicama, ulazi u kola, da pozdravlja i slično.

Robota je razvio korejski Napredni institut za nauku i tehnologiju. HUBO je doveden da bi 2.500 delegata podsetio na veliki izazov koji ih čeka: zaštitu biznisa i radnih mesta korišćenjem prednosti veštačke inteligencije i robotike za ublažavanje ekonomskih frustracija i borbu protiv populizma koji se širi svetom. 

"Ako su neka predviđanja o tehnologiji i zapošljavanju tačna, imamo zbog čega da se brinemoi ", rekao je za Blumberg Alan Vinfild, profesor robotike i jedan od govornika u Davosu. 

"Moramo imati rešenja." 

U četiri dana konferencije održaće se 20 panela posvećenih temi Četvrte industrijske revolucije koju pokreće ubrzani tehnološki napredak, a u Davosu je simbolizuje HUBO. 

Na panelima će se raspravljati o tome šta bi se dogodilo da se roboti počnu koristiti u ratovanju "kao zamena za vojnike ali i generale" i da li je ubrzana tehnološka inovacija zapravo neprijatelj srednje klase, jer ukida radna mesta za milione ljudi. Malo koji stručnjak spori činjenicu da će u rastu robota i sofisticiranog softvera biti dobitnika i gubitnika kao što je bio slučaj nakon nastanka parne mašine ili razvoja masovne proizvodnje.
pošaljite komentar

Nema komentara