Vesti iz sveta

21.04.2015. 10:05

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rusija stvara svoju Silicijumsku dolinu na Krimu

Rusija planira da pokrene vlastitu verziju Silicijumske doline na Krimu do 2020. godine.
Plan je da preduzeća koja tamo budu poslovala za pet godina imaju ukupne prihode iznad jedne milijarde dolara.
Projekat, pod nazivom „Digitalna dolina Krima“, predstavljen na upravo završenom ekonomskom formu na Jalti, obuhvata razvoj u oblasti specijalizovanoj za masovnu haj-tek proizvodnju.
„Kumulativni prihodi preduzeća koja budu poslovala u Digitalnoj dolini dostići će do 2020. godine 60 milijardi rubalja (1,2 milijarde dolara) i biće otvoreno 17.000 radnih mesta za visoko kvalifikovane kadrove“, izjavio je sekretar radne grupe za taj projekat Evgenij Babajan, prenosi agencija Tas. 
„To će imati uticaj na celu Rusiju, Krim će postati centar rasta“, dodao je on. 
Glavni naučni i tehnički centri će raditi na državnim univerzitetima Krima i Sevastopolja, precizirao je Babajan. 
Jedan broj ruskih federalnih agencija, uključujući Rosteh, Rostelekom i Glonas, već su se priključili projektu. 
Projekat ima za cilj da okupi stručnjake ne samo iz Rusije, već i iz drugih zemalja, uključujući i Ukrajinu, rekao je zamenik ministra za Krim Andrej Sokolov, prenosi Raša tudej. 
„Sankcije neće predstavljati problem, jer zemlje koje su ih nametnule neće koristiti ove proizvode“, kazao je Sokolov, dodajući da Krim želi dobrodošlicu svim investitorima, uključujući i evropske kompanije. 
„Radimo sa kineskim, korejskim i južnoafričkim investitorima. Stručnjaci iz IT sektora iz Evrope i SAD-a takođe pokazuju interesovanje. Oni se ne eksponiraju, ali prave planove“, dodao je on. 
Evropska unija i SAD uvele su prošlog leta sankcije Ruskoj Federaciji pošto se Krim, shodno rezultatima referenduma održanog na tom poluostrvu, vratio u sastav Rusije. Zapadne zemlje su zabranile svojim privrednicima da investiraju u privredu Krima, da tamo kupuju nekretnine i razvijaju infrastrukturu tog regiona. Ove restrikcije obuhvatile su i izvoz robe i tehnologija. 
Portparolka Saveta Federacije Valentina Matvijenko predložila je u martu osnivanje platforme za visokotehnološki razvoj na Krimu. Ideja za osnivanje pandana američkoj Silikonskoj dolini inicijalno je potekla od šefa Republike Krim, Sergeja Aksenova, u septembru prošle godine.
Vlasti na Krimu su saopštile da su već izabrale prostor od 57 hektara, u blizini grada Simferopolja, gde će biti smeštena buduća Digitalna dolina. 
„To će biti prostor u blizini aerodroma, pošto je mobilnost od suštinskog značaja za svakog stručnjaka“, izjavio je krimski ministar unutrašnjih poslova, informacija i komunikacija Dmitrij Polonski.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.