Rusija unapređuje oružane snage, planira vojne vežbe sa Kinom

  • 13.09.2018

  • 09:47

  • Tanjug, Srna

  • 0

Vladimir Putin FOTO: kremlin.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija nastaviti da jača svoje oružane snage kako bi mogle da brane suverenitet zemlje i podrže saveznike.

"Naša je dužnost prema domovini da budemo spremni da branimo svoj suverenitet, bezbednost i nacionalne interese i, ako je potrebno, podržimo svoje saveznike", rekao je Putin prilikom obilaska vojnika na poligonu Cugol u okviru vojnih manevara "Istok 2018".

On je dodao da će Rusija nastaviti da jača svoje oružane snage, da ih oprema najmodernijim oružjem i tehnologijama i da razvija međunarodnu vojnu saradnju.

Putin je rekao da je Rusija miroljubiva zemlja koja nema i ne može da ima planove za agresiju.

"Naša spoljna politika usmjerena je ka konstruktivnoj saradnji sa svim zemljama koje su zainteresovane za to", rekao je on, dodajući da upravo zbog toga manevre prati 87 posmatrača iz 59 zemalja, kojima je on poželio dobrodošlicu, preneo je TASS.

Vojna vežba "Istok 2018" počela je u utorak i trajaće nedelju dana, a manevri se sprovode na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

U vežbi učestvuje oko 300.000 ruskih vojnika, sa 1.000 aviona i 36.000 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Kina je, osim 3.200 vojnika, poslala i 900 oklopnih vozila i 30 aviona koji će se pridružiti vežbama u Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

Šojgu: Rusija i Kina planiraju redovne zajedničke vojne vežbe

Rusija i Kina nameravaju da redovno sprovode zajedničke vojne vežbe slične aktuelnoj "Istok 2018", izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je juče s kineskim kolegom posetio poligon u istočnom Sibiru, na kojem se, između ostalog, održavaju najveće vojne vežbe ruske vojske još od perioda Hladnog rata, a u kojima učestvuju i kineske vojne trupe.

Zajednički manevri ruske i kineske vojske pokazuju sve čvršće vojne odnose dve zemlje, usred tenzija sa SAD, navodi AP.

"Dogovorili smo se da sprovodimo ovakve vežbe redovno", rekao je Šojgu.

pošaljite komentar

Nema komentara