Rusima 40 odsto 'lažnih' jabuka iz Republike Srpske

  • 22.02.2018

  • 10:15

  • B92

  • 0

S domaćim jabukama iz Republike Srpske koje su izvožene u Rusiju i ranije su mešane i reeksportovane jabuke iz uvoza, prenose bosanski mediji.

To se radilo uz prećutnu saglasnost institucija Republike Srpske, sve dok prevaru nedavno nije otkrila Rusija, piše Klix.ba.

U krugovima izvoznika i kooperanata bijeljinske kompanije Fruct Company, zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, a među kojima je i firma Eco Fruit u vlasništvu Igora Dodika, javna je tajna da je redovno mešano do 40 odsto uvoznih jabuka.

Toliko je kako se navodi prećutno odobreno i na taj način su do sada reeksportovane hiljade tona, iako je sporazumom Ruske Federacije i BiH precizirana obaveza osiguranja da voće i povrće koje se izvozi bude isključivo domaće.

Iako je i ceo sistem kontrole u nadležnosti RS-a, svi ispadi vezani za ovaj slučaj odnosili su se na prebacivanje loptice na državni nivo. Ministarstvo poljoprivrede RS nedavno je javno saopštilo da se protivi Odluci o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, čime je ponovno pokretanje izvoza jabuka na rusko tržište postalo upitno.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju naneo veliku štetu domaćim proizvođačim.

Ministarstvo je osudilo ovakav postupak ističući da je slučaj naneo veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije”.

pošaljite komentar

Nema komentara