Ruska inspekcija stiže u BiH da proveri jabuke

  • 15.06.2018

  • 09:21

  • Capital.ba

  • 0

Jabuke se najviše izvoze u Rusiju

Ruska inspekcija do kraja meseca stići će u Bosnu i Hercegovinu kako bi obavila kontrolu svih registrovanih izvoznika jabuka.

Ako prođu provere, može se očekivati da bude ukinuta zabrana plasmana tog voća na njihovo tržište.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je ostvaren pomak u pregovorima sa Rusima.

"Ruska strana je pre pet dana tražila termine za dolazak i trenutno usaglašavamo datume. U naredne dve sedmice očekujemo njihov dolazak. U toku je popis zaliha jabuka kod svih izvoznika u Rusiju koje će njihova inspekcija pregledati", kazao je Šarović, prenosi Capital.

Voćari s nestrpljenjem čekaju ukidanje zabrane izvoza voća u Rusiju i nadaju se da će se to dogoditi do septembra, kada počinje nova berba.

"Očekujemo svaki dan da dođe inspekcija iz Rusije. Imamo čvrsta obećanja da će sve prepreke biti uklonjene. Više nemamo pravo ni na najmanju grešku. To ne sme učiniti niko u čitavom sistemu jer smo se uverili u razmere štete po celo voćarstvo", kazao je predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i dodao da problemi treba da budu rešeni do 15. avgusta kako bi izvoznici imali vremena da s ruskim kupcima ugovore količine jabuke za izvoz.

U slučaju da zabrana ne bude ukinuta do nove berbe, Dojčinović ističe da bi to potopilo voćare.

"Ova godina je izuzetno rodna u celoj Evropi. U slučaju da dogovor bude prolongiran, to bi nas uništilo i imali bismo višemilionske gubitke. Ne bismo znali šta ćemo sa našom jabukom jer je domaćim kupcima ne možemo prodati zbog prekomernog uvoza", naveo je Dojčinović.
pošaljite komentar

Nema komentara