Ruski zvaničnik predviđa ’eksploziju nezadovoljstva’ ako privreda ne ozdravi

FOTO: Pixabay
  • 23.06.2019

  • 08:56

  • Moscow Times

  • 0

Rusija je u riziku da bude zahvaćena u sveopštem talasu nezadovoljstva ako se privreda te zemlje ne poboljša, rekao je glavni ruski revizor, i time izazvao reakciju Kremlja.

Šef Revizorske komore Aleksej Kudrin rekao je za rusku državnu televiziju da će opadanje životnog standarda i široko zastupljeno siromaštvo izazvati „eksploziju" protesta širom zemlje, a kao jedini način da se to spreči naveo je transformaciju ekonomskog sistema države.

„Proteklih šest godina ova država nije koristila prilike, i naš udeo u svetskoj ekonomiji je pao. Nismo postali konkurentniji i efikasniji. U stanju smo ekonomske stagnacije koja ne ostavlja razloga za optimizam", rekao je on.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov reagovao je tako što je Kudrinove komentare otpisao kao „emotivno izražavanje".

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija spustila rampu za uvoz mesa četiri srpske kompanije

Rusija dala rok Tviteru i Fejsbuku da se usklade s njihovim zakonom

Peskov je rekao da je siromaštvo stvaran problem koji ne treba ignorisati, ali ga takođe ne treba preuveličavati, prenela je agencija RIA Novosti.

Kudrin je pojasnio svoje komentare rekavši da nije imao nameru da poziva na proteste.

„Samo sam hteo da kažem da ima osnova (za očekivanje protesta) i da je taj osnov u vezi sa opadanjem stvarnih primanja. Kada u 2019. godini toliko ljudi živi ispod granice siromaštva, to me brine, i mnogi građani mogli bi da počnu da iskazuju svoje nezadovoljstvo", rekao je Kudrin.

pošaljite komentar

Nema komentara