SAD napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda na koje će uvesti takse

  • 11.07.2018

  • 08:24

  • B92

  • 0

Donald TRamp FOTO: Vikimedia

SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse.

To je istakao američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer.

Vlada predsednika Donalda Trampa je pojačala pritisak u trgovinskom ratu protiv Pekinga i prošle nedelje je uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine, povodom pitanja intelektualne svojine. Kina je odmah uzvratila istom merom.

Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od "prisilnog transfera tehnologije", prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu.

Kineske uzvratne mere su izazvale nove pretnje iz Vašingtona.

"Kao posledica kineskih uzvratnih mera i njihove nesposobnosti da promene svoje ponašanje, predsednik je naredio Trgovinskom predstavništvu da počne proces sa ciljem uvođenja taksi od 10 odsto na dodatnih 200 milijardi dolara", rekao je Lajthajzer.

Američki zvaničnici su rekli da te takse, zbog konsultacija i pravnih postupaka, neće moći da stupe na snagu pre septembra ako SAD odluče da nastave sa svojim merama.

Podsetimo, profesor ekonomije i političkih nauka na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru, Pušan Dat, rekao je da ako SAD napuste Svetsku trgovinsku organizaciju, svet se može naći u velikoj ekonomskoj krizi, poput one iz tridesetih godina prošlog veka.

pošaljite komentar

Nema komentara