SRAMOTA IH: Ljudi ne traže više para na razgovoru za posao

FOTO: Pexels

Manje od polovine kandidata za posao pregovara o većim platama na intervjuu za posao, iako se iznos koji kompanija nudi obično može povećati i do 25 posto. Još manje pregovara o dodatnim pogodnostima, piše Business review pozivajući se na najnovije istraživanje BestJobs-a.

Skoro četvrtina poslodavaca kaže da manje od 10% ispitanika pregovara o platama koje im se nude, dok skoro 40% kaže da to čini između 10% i 50% ispitanika. Samo jedan od deset kompanija kaže da je procenat kandidata koji pregovaraju o svojoj plati između 75 i 100 posto.

Međutim, više od šest od deset poslodavaca kaže da je plata ponuđena kandidatu podložna pregovaranju. 

Većinom (56,6 odsto) kompanija koja regrutuje kažu da se ponuđeni iznos može uvećati do 25 procenata. A za skoro svakog desetog poslodavca, kandidat može pregovarati za više od 25% u odnosu na ponuđeni iznos. Međutim, oko tri od deset kompanija tvrde da ne postoji margina za pregovaranje.

Muškarci pregovaraju više od žena

Uglavnom, većina kandidata koji žele da pregovaraju o svojoj plati su muškarci (46%), dok manje od jedne trećine žena rešava ovo pitanje, sledi iz odgovora poslodavaca.

Anketa je sprovedena između 3. i 21. juna 2019. godine na uzorku od 210 preduzeća i 1.100 korisnika interneta.

PROČITAJTE JOŠ: PLATA OD 500 EVRA - VAŽNO JE I KAKO, NE SAMO KADA


pošaljite komentar

1 komentar

  • Miki

    Pocnite pregovor o plati na reazgovoru i zavrsili ste isti razgovor samo tako... Ovo su nebuloze i nema tog poslodavca koji ce dozvoliti pregovore o plati! Licno sam iskusio da sam odbijen samo zato sto sam uopste pitao kad je i kolika je plata jer se gspoda na razgovoru prave ludi i sve iz okola i ne pominju lovu... Hoce robove i da radis a plata kad bude i ako bude. Srbija bila i ostace