Moskva dodelila američkom glumcu posebnu ulogu

Stiven Sigal postavljen kao specijalni izaslanik za rusko-američke odnose

Vladimir Putin i Stiven Sigal FOTO: kremlin.ru
  • 06.08.2018

  • 12:29

  • Fena

  • 0

Rusko ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je američkog glumca Stivena Sigala specijalnim izaslanikom za rusko-američke humanitarne odnose i to je uloga koja bi trebalo da produbi odnose na polju kulture, umetnosti i mladih te dve države, navodi se.

Majstor borilačkih veština i zvezda akcionih filmova 2016. godine dobio je rusko državljanstvo, a nedavno su mediji pisali kako je optužen i za silovanje.

Agencija Rojters je objavila da je Rusija imenovala Sigala za specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, podsećajući da je predsednik Rusije Vladimir Putin 2016. godine predao ruski pasoš američkom glumcu, rekavši da se nada da će poslužiti kao simbol popravljanja narušenih odnosa između Moskve i Vašingtona.

Od tada, američko-ruski odnosi su se samo pogoršali jer su američke obaveštajne agencije optuživale Moskvu da se upliće u Trampovu trku za Belu kuću, što su navodi koje Rusija odbija. Takođe, te dve zemlje se ne slažu oko Sirije i Ukrajine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova uporedilo je novu Sigalovu ulogu s UN-ovim ambasadorom dobre volje, te navelo da glumac, koji je poznat po svojim borilačkim veštinama, neće biti plaćen za ovaj posao, navodi agencija.

Sigal, koji se ponekad pojavljuje na ruskoj državnoj TV kako bi govorio o svojim stavovima i karijeri, prema TV stanici RT, koju podržava Kremlj, pozdravio je to imenovanje.

"Uvek sam jako želeo da učinim sve što mogu da pomognem u poboljšanju rusko-američkih odnosa", izjavio je Sigal. "Neumorno sam radio u ovom smeru dugi niz godina i sada sam vrlo zahvalan što to i službeno činim.”

Vašington post podseća da je u novembru 2016. godine Sigal, koji je rođen u Mičigenu, posetio ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju, kako bi primio neobičan poklon: svoj ruski pasoš.

Kao vezu Post navodi činjenicu da je Sigalova baka rođena u Vladivostoku, te da glumac i ruski predsednik dele strast za borilačke veštine.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na svojoj službenoj Fejsbuk stranici, kako je neplaćena pozicija slična ambasadoru dobre volje Ujedinjenih nacija, i da će Sigal promovisati odnose SAD-Rusije "u humanitarnoj sferi", navodi BBC, podsećajući da je zvezda filma "The Flight of Fury", još uvek popularan među ruskom publikom, nedavno branio rusku vladu zbog tvrdnji da je upletena u američke izbore 2016. godine.

Sigalu je odobreno i državljanstvo Srbije 2016. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara