STO: Trgovinski rat će uticati na svakog građanina sveta

  • 12.07.2018

  • 14:45

  • FoNet

  • 0

Ilustracija FOTO: Flickr

Savetnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Said El Hačimi izjavio je da je "skoro na delu ozbiljan trgovinski rat koji se ne vodi samo između zemalja o kojima čujemo u vestima" i istakao da će "uticaj ovog sukoba biti veoma negativan za sve".

"Svaki građanin, svaki čovek, u svakoj ulici u svakom delu sveta biće obuhvaćen posledicama trgovinskog rata", rekao je Hačimi na dvodnevnoj Parlamentarnoj konferenciji na visokom nivou STO i Parlamentarne skupštine Mediterana koja se održava u Skupštini Srbije.  

On je ocenio da ovaj trgovinski rat dolazi u najgorem mogućem trenutku.  

"Naši ekonomisti nam govore da trenutno ostvarujemo najsnažniji rast trgovine u proteklih šest godina. Na žalost, to se dešava u istom trenutku kada vidimo povećanje carina i trgovinski rat", istakao je Hačimi.  

On je rekao da su vremena teška i da se vide signali protekcionizma i povećanja carina što je rizik za globalni trgovinski sistem.  

Prema njegovim rečima, potrebno je da se "jača multilateralni sistem trgovine zato što on daje prava i obaveze svim članovima STO, bez obzira da li je reč o velikim ili malim zemljama".  

"Ako taj sistem nestane vraćamo se na zakon džungle", istakao je on.  

"Mi u Evropi smo najveći trgovinski igrač na svetu. Žalimo zbog postojanja ovih tenzija. Ostaćemo konstruktivni i posvećeni iznalaženju rešenja, ali ćemo svim sredstvima braniti sopstvene interese", rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici povodom "pomenute tenzija u trgovini".  

On je rekao da EU deli želju za diskutovanjem i nalaženjem načina za unapređenje trgovine u regionu Mediterana i istakao da je trgovina pokretač prosperiteta.  

Fabrici je rekao da EU želi da pomogne ovom regionu da ostvari bolju i veću ulogu na globalnom nivou unutar STO.  

"Promovisanje trgovine i odbrana prednosti koje nosi slobodna trgovina je jedno od najvećih dostignuća STO u proteklih nekoliko decenija. Smanjivanje svih carinskih i necarinskih barijera dovelo je do veće trgovinske razmene, više inovacija, većeg obima konkurencije i smanjenja cena za krajnje korisnike", rekao je Fabrici. 

On je istakao da je najbitnije to što je trgovina dovela do rasta i otvaranja novih radnih mesta.  

STO je glavni igrač u ovoj oblasti, rekao je Fabrici i istakao da je EU podržava, kao i da podstiče vlast u Srbiji da nasta

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević rekao je da je ekonomska saradnja, naročito u regionu, "jedan od najviših prioriteta spoljne politike Srbije".  

"Srbija smatra da su stabilnost, ekonomski i ukupni razvoj neodvojivo povezani ciljevi koji mogu da se ostvare samo kroz jačanje saradnje u regionalnim, evropskim i globalnim okvirima", rekao je Milićević i dodao da "Srbija aktivno radi u pravcu ostvarivanja svog članstva u STO".  

V.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Olivera Jocić je rekla da Srbija "veruje u integracije i da integracije donose dobro kako na političkom, tako i na ekonomskom planu".  

"Spremni smo da zaokružimo i ovaj poslednji korak i da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem", rekla je Jocić.

vi proces pridruživanja ovoj organizaciji.  

 

pošaljite komentar

Nema komentara