Vesti iz sveta

06.07.2017. 07:37

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Sudar titana: Donald Tramp i Vladimir Putin licem u lice na samitu G20

Sudar titana, kako je okarakterisan prvi susret Vladimira Putina i Donalda Trampa, zakazan je na samitu G20 u Nemačkoj. Gde je tu Balkan, analizira Blic.

Prvi sastanak ruskog i američkog predsednika najviše će ličiti na otvaranje šahovske partije jer dosad nisu ni razgovarali licem u lice, iako je Tramp skoro pola godine na vlasti. Mnogo je neraščišćenih računa između dve supersile, a za mnoge neće biti ni vremena.

Sagovornici Blica složni su da se balkanski problemi neće naći na repertoaru u Hamburgu, međutim to ne znači da nisu od značaja, kako za Rusiju, tako i za Ameriku. 

„Balkan će možda biti tema G20, ali negde na marginama. Putin i Tramp imaju veće probleme. Pre će se o Balkanu diskutovati na relaciji Rusija-EU, odnosno Nemačka. Rusiji je u interesu da drži NATO što dalje od svojih granica, a Tramp se sve više distancira od te alijanse“, kaže za Blic Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. 

Putinu je, više nego Trampu, Balkan u žiži interesovanja, upravo zbog širenja NATO, smatra Popov. Učlanjenje Crne Gore, i postupak koji se vodi sa Makedonijom, upozorenje je za Kremlj, koji će zato pokušati da ostvari svoj uticaj i vrati se na Balkan. 

„Sasvim sigurno neće doći do trampe Balkana za neki drugi region. To se tako ne radi. S druge strane, na G20 će biti i Kina i Turska, koje takođe imaju svoje interese na ovim prostorima, prva ekonomske, a druga istorijske, a tu je i Nemačka“, dodaje Popov.

Politički analitičar Dušan Janjić ipak odbacuje svaku mogućnost da će se Tramp i Putin dokačiti Balkana. 

„Sastanak će biti fokusiran na ono što muči Moskvu i Vašington, a to je normalizacija odnosa. Tu su i veći problemi, poput snabdevanja Evropske unije gasom, Sirije, Severne Koreje“, kaže Dušan Janjić za „Blic“. 

Razgovori koji bi indirektno uticali na Balkan su mogući, ali više u odnosima Amerike prema Nemačkoj, smatra Janjić. Nove mere koje su u SAD usvojene ometaju snabdevanje EU ruskim gasom, koja želi da realizuje projekat Severni tok 2. Poziciju je na Balkanu ojačala i Amerika će to probati da potkopa, što već i radi preko Hašima Tačija i Edija Rame. 

Razgovori između Merkelove i Putina se neće odnositi na Balkan, već na Severni tok 2, Ukrajinu, ukidanje sankcija Rusiji. Merkelova je ozbiljan političar u teškoj situaciji jer joj slede izbori, ističe Janjić. 

„Zapadni Balkan je kao mali kockarski sto u velikoj kockarnici, recimo ‘Tadž Mahal’ u Las Vegasu, na kojem se igra sa ulozima od po 200 dolara. Može da posluži ako se velike sile ne dogovore oko krupnih pitanja, ali je u međuvremenu sklonjen u stranu“, kaže Janjić. 

Na sastanku sa liderima evropskih država u Varšavi koji će se održati danas, Donald Tramp će tražiti povećanje isporuka američkog prirodnog gasa u Evropu, javio je Rojters, pozivajući se na Belu kuću. Američki gas smanjiće uticaj Rusije u regionu, izjavio je bivši glavni komandant NATO u Evropi Džejms Džons.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.