Vesti iz sveta

06.09.2018. 13:22

Tanjug

Autor: Rezultati sveže studije

Svetske cene hrane u avgustu mirovale u odnosu na jul

Svetske cene hrane su u avgustu uglavnom mirovale u odnosu na prethodni mesec, pri čemu je rast indeksa cene pšenice neutralisao pad cena šećera.

Pale su i cene biljnih ulja i mlečnih proizvoda, objavila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji meri mesečne promene cena korpe životnih namirnica u kojoj su žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, iznosio je u avgustu 167,6 poena, dok je julski pokazatelj revidiran naniže na 167,2 poena, izveštava Rojters.

Prethodno objavljeni julski indeks iznosio je 168,8 poena.

Svetska proizvodnja žitarica u 2018. godini, prema saopštenju FAO, iznosi 2,587 milijardi tona, što je manje za 64,5 miliona tona ili za 2,4 odsto u odnosu na rekordni nivo proizvodnje godinu ranije.

FAO je smanjio prognozu ovogodišnje globalne proizvodnje pšenice za 1,9 odsto u odnosu na julsku procenu, na oko 722 miliona tona, što je najniži nivo od 2013. godine.

Pad proizvodnje pšenice, koji se u najvećoj meri pripisuje talasu vrelog vremena koji je pogodio Evropu, uticao je na avgustrovski skok cene ovogodišnjeg roda za oko 8,0 odsto na mesečnom nivou, što je najviši rast među svim FAO indeksima.

Nasuprot tome, FAO-v indeks cene šećera pao je za 5,4 odsto u odnosu na jul, na najniži nivo u poslednjih 10 godina. Pad je uglavnom posledica nastavka deprecijacije nacionalnih valuta Brazila i Indije prema američkom dolaru, saopštio je FAO.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.