Vesti iz sveta

13.12.2016. 09:55

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Turska u problemima, privreda tone

Turska privreda je potonula za gotovo dva procenta na godišnjem nivou u trećem kvartalu ove godine, prvi put od 2009. godine.

Privreda je doživela pad pošto su opali potrošnja i izvoz, prema objavljenim zvaničnim podacima.

Turska kancelarija za statistiku saopštila je da je bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo naniže za 1,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2015. godine, što je izazvalo momentaln i pad vrednosti lire, javlja agencija Frans pres. 

Privrednom padu doprineli su slabija potrošnja, koja je prema saopštenju statistike smanjena za 3,2 odsto u prošlom tromesečju, dok je izvoz robe i usluga opao za 7,0 procenata. 

Ovaj izveštaj je jedan od najsnažnijih pokazatelja da politička nestabilnost u periodu posle pokušaja vojnog puča 15. jula još utiče na poverenje potrošača, ocenjuje francuska agencija. 

Poslednji put Turska je zabeležila negativan rast pre 27 kvartala, 2009. godine, kada je zemlja ušla u recesiju. 

Prema podacima statističke kancelarije, u trećem kvartalu su porasli i državni rashodi za 23,8 posto. 

Današnji pokazatelji dolaze u trenutku dok se turska turistička industrija bori sa velikim problemima posle više terorističkih napada za koje se okrivljuju džihadisti islamske države i kurdski militanti, i posle neuspelog vojnog puča 15. jula. 

Nakon objavle podataka, kurs turske nacionalne valute je pao u jednom trenutku na 3,53 lire za jedan američki dolar sa ranijeg nivoa od 3,48 lira, reagujući na slabe ekonomske cifre i nastavak haosa u zemlji, ali se u popodnevnom trgovanju, oko 16,30 časova lira oporavila do nivoa od 3,48 za dolar, prenosi francuska agencija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.