U ovoj školi deca plaćaju školarinu plastičnim otpadom

FOTO: Pexels (Mali Maeder)
  • 04.06.2019

  • 13:34

  • World economic forum

  • 0

Nije neobično da deca dođu u školu sa školskim torbama punim knjiga.  Ali u jednoj školi u Indiji učenici se pojavljuju sa vrećicama smeća, objavio je Svetski ekonomski forum.

Zemlja ima problem sa plastičnim otpadom - svakodnevno proizvodi 26.000 tona.  U Pamohiju, u severoistočnoj indijskoj državi Asam, ljudi su se odlučili da ga spaljuju kako bi se zagrejali  tokom oštrih zima u himalajskih podnožja.

Međutim, pre tri godine, kada su Parmita Sarma i Mazin Mukhtar stigli u to područje i osnovali školu Akshar Foundation, pala im je na pamet inovativna ideja: tražiti od roditelja da plaćaju školarinu za decu umesto novcem -  plastičnim otpadom.

Mukhtar je  pre povratka u Indiju gde je upoznao Sarmu, diplomiranog socijalnog radnika, u SAD kao inženjer radio sa ugroženim porodicama.

Zajedno su razvili svoju ideju, tražeći da svako dete donese najmanje 25 artikala svake nedelje. 

Iako je fondacija dobrotvorna organizacija, podržana donacijama,  smatraju da „naknade" za plastični otpad podstiču osećaj zajedništva.

PROČITAJTE JOŠ: EVROPSKO ĐUBRIŠTE NEMAČKIH POLOVNIH AUTOMOBILA

Škola sada ima više od 100 učenika. Ne samo da pomaže u poboljšanju lokalnog okruženja, već je počela da transformiše živote lokalnih porodica baveći se dečjim radom.

Umesto da napuste školu u ranom uzrastu da bi radili u lokalnim kamenolomima po 2,5 dolara na dan, starijim učenicima se plaća da podučavaju mlađu decu u školi. Kako napreduju u akademskom smislu, njihova plata se povećava.

PROČITAJTE JOŠ: DANSKA GRADI DEVET OSTRVA U KOPENHAGENU

DRŽAVA DUŽNA RECIKLERIMA BLIZU TRI MILIJARDE

Deca u školi imaju brojne ekološke projekte. Van učionice, na primer, prave skloniše za napuštene i povređene pse. 

U školskom centru za recikliranje proizvode ekološke ciglice koje se mogu iskoristiti za jednostavne građevinske projekte. 


pošaljite komentar

Nema komentara