Uhapšen haker koji je uznemirio Nemačku

  • 08.01.2019

  • 11:54

  • Dojče vele (DW)

  • 0

Ilustracija FOTO: Pexels

Haker  koji je narušio privatnost nemačkih političara, uhapšen je i već je priznao gotovo sve što je uradio. 

Kako piše Dojče vele (DW), on stanuje u Hesenu, ima 20 godina, a o njegovoj tačnoj lokaciji policija nije izdala nikakvo saopštenje. 

Podsetimo, nemački političari, kao i neke poznate ličnosti, bile su meta hakerskog napada tokom kojeg su im ukradeni podaci iz privatnih prepiski, koji su potom objavljivani na jednom Tviter nalogu. 

Sve je bilo strukturirano kao adventski kalendar: svaki dan se otvarao novi prozorčić koji je javnosti davao na uvid nove privatne podatke pogođenih.

Među skoro hiljadu pogođenih ima poznatih glumaca, poput Tila Švajgera, ali i podosta političara: tu je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, kancelarka Angela Merkel, nova predsednica Demohrišćana Anegret Kramp-Karenbauer ili šefica Socijaldemokratske partije Andrea Nales.

Novo u ovom slučaju i nije toliko da su hakerskim napadom pogođene poznate ličnosti, već kako su one pogođene. Ovaj put se nije radilo o njihovoj funkciji. 

"Do sada smo u slučajevima krađe podataka i sajber-špijunaže u Nemačkoj imali posla sa podacima saveznog parlamenta ili savezne vlade. Ali tada nisu curili privatni podaci tih ličnosti", objašnjava za DW Sven Herping, šef projekta bezbednosne politike fondacije Nova odgovornost koja se bavi tehnologijom i digitalizacijom u sferi politike i društva.

Ovaj put su naime procurili ne podaci sa zvaničnih adresa elektronske pošte ili mobilnih telefona, već su provaljeni privatne elektronske adrese, objavljena je privatna prepiska sa porodicom i privatne fotografije. U načelu se može reći da ovaj puta cilj hakera nisu bile funkcije nekih osoba, već one same – uključujući i njihovo privatno okruženje.

pošaljite komentar

Nema komentara