Alternativa za Nemačku:

Zahtevamo referendum o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU

  • 11.10.2018

  • 11:17

  • FoNet

  • 0

Klub poslanika ekstremno desničarske Alternative za Nemačku (AfD), najveće opozicione partije u nemačkom Bundestagu, zahteva referendum u Nemačkoj o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Poslanik u Bundestagu Zigbert Dreze je u Berlinu izjavio da učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene "u pravcu balkanzacije EU, što mi uopšte ne želimo, a da prethodno ne pitamo naš narod da li je sa time saglasan".

Stoga će AfD u skorije vreme organizovati narodni referendum o tom pitanju, rekao je Dreze, prenosi DPA.

Prema njegovim rečima, Alternativa za Nemačku smatra da je Junkerov datum za prijem novih članica, 2025. godina, totalno iluzoran i kontraproduktivan.

Skoro sve zemlje Zapadnog Balkana imaju strukturne probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kazao je Dreze i podsetio da njegova stranka principijelno pozdravlja uključenje Zapadnog Balkana u EU, pod uslovom da se ispune brojni uslovi, poput nezavisnog pravosuđa.

Poslanik AfD u Bundestagu Harald Vajel smatra da bi neka vrsta Zapadnobalkanske unije, koja bi bila van bilo kakvog velikog rešenja u okviru EU, bila jedna od mogućih opcija. On smatra da bi to mogao da budem plan B ili C, a možda čak i najizgledniji i najbolji plan A.

pošaljite komentar

Nema komentara