Zakerberg: Zakonodavci i regulatorna tela treba više da kontrolišu internet

Mark Zakerberg FOTO: FB
  • 01.04.2019

  • 12:57

  • NE

  • 0

Mark Zakerberg, osnivač Facebook-a, zatražio je od Vlada i regulatornih tela veću kontrolu nad sadržajima koje se objavljuju na društvenim mrežama, kako bi se sprečilo objavljivanje osetljivog sadržaja iz oblasti, integritet izbora, privatnosti i prenosivost podataka. 

U  tekstu koji je objavljen u časopisu The Washington Post, naveo je da bi Vlade i regulatorna tela morali da budu aktivniji na internetu, umesto privatnih kompanija.

Naveo je da bi zakoni o zaštiti ličnih podataka, poput GDPR-a koji je uveden u EU, trebalo da budu usvojeni u celom svetu. 

Zakerberg je ovaj tekst napisao nekoliko dana nakon što je Facebook kritikovan zbog toga što je Brenton Tarant, koji je izvršio teroristički napad na džamije na Novom Zelandu i ubio 50 ljudi, taj zločin prenosio uživo na svom FB profilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mada bi kompanije trebalo da budu odgovorne za postavljanje vlastitih standarda o štetnom sadržaju, problem postaje mnogo složeniji kada ljudi koriste niz različitih servisa za deljenje koji svi imaju svoje različite standarde. On je rekao da je potreban "standardizovaniji pristup".

Podsetimo, Mark Zakerberg je prošle nedelje najavio jaču borbu protiv nacionalizma i separatizma, a naročito protiv Belog nacionalizma i Belog rasizma. 

"Pohvale, podrška ili širenje nacionalizma i separatizma u kojima se veliča bela rasa nad ostalima biće uklanjani sa FBa i Instagrama od sledeće nedelje", objavljeno je na blogu Facebook-a prošle nedelje. 

Oni će, kako su najavili, takođe još više pratiti, brisati i blokirati objave terorističkih grupa.

"Naša politika zabranjuje diskriminisanje i mržnju zbog rase, etničke pripadnosti ili religije. To je uvek uključivalo i veličanje bele rase", saopštio je Facebook.
pošaljite komentar

Nema komentara