Češki predsednik: Viktor Orban treba da bude lider EU

  • 11.01.2019

  • 11:32

  • 0

Miloš Zeman FOTO: Kremlin.ru

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je Evropsku uniju da je u sadašnjem obliku za Čehe teško podnošljiva, te da treba da traži prirodnog vođu, a češki predsednik kao najvidljivijeg lidera sa željom da reformiše Evropu naveo je mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Ja smatram da su izbori za Evropski parlament važni i moja dužnost je da ubeđujem građane da izađu i daju svoj glas onima koji žele dve stvari. Da reformišu EU, zato što je za nas u dosadašnjem obliku teško podnošljiva. Kao drugo, paradoksalno, da ostanemo u EU, zato što bi nam van EU, nismo ni Švajcarska ni Norveška, bilo još gore", kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu televiziju TV Barandov.

Češki predsednik izrazio je razumevanje za to što američki predsednik Donald Tramp pridaje sve manji značaj EU a krivicu Zeman vidi i na strani same EU, jer ona nema prirodnog vođu.

"Angela Merkel koja bi bila u stanju da ima takve ambicije odlazi za tri godine. Predsednik Makron je imao svoje probleme u Francuskoj, popularnost mu je spala na 20 odsto. I tako bih mogao dalje. Iskreno rečeno, Viktor Orban je od evropskih političara daleko najvidljiviji i ima jasnu koncepciju Evrope", kazao je Zeman.

Češki predsednik naglasak u spoljnoj politici stavlja upravo na odnose sa susedima i to pre svega na Višegradsku grupu, gde mađarski premijer Orban i vladajući poljski konzervativci Jaroslava Kačinjskog pokušavaju da nađu saveznike da preokrenu dosadašnji smer evropske integracije ka svojoj viziji EU jakih nacionalnih država koje Brisel dotira iz zajedničke kase, ali ne meša se u poštovanje evropskih standarda i vrednosti, kao što je pravna država.

Šef spoljno-političkog odbora Kancelarije predsednika Češke, Rudolf Jindrak, u razgovoru za Radiožurnal češkog javnog radija izjavio je početkom januara da za predsednika Zemana uz susede značaj imaju odnosi sa velikim silama, kao što su Rusija, Kina, SAD, Nemačka ali i sa nekim zemljama koje, kao Srbiju, često zaobilaze.

"Tu su zemlje koje često zaobilaze ali koje imaju značaj za Češku i iz istorijskog aspekta. Imam na umu Srbiju, zato što Srbija igra ključnu ulogu na Balkanu. Mislim da na Balkanu neće biti mira a da Srbija ne bude deo sporazuma koji bi definitivno trebalo napraviti", kazao je Jindrak češkom radiju.

Jindrak je među pet glavnih inostranih poseta predsednika Zemana u 2019. godini naveo i posetu Beogradu.


pošaljite komentar

Nema komentara