Vesti iz zemlje

29.08.2018. 10:05

Večernje Novosti

Autor: Goran Rodić, Građevinska komora

Agrokor rasprodaje poslovni prostor i imovinu u Srbiji

Hrvatski Agrokor ne sme da prodaje vlasništvo nad firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji, pišu Večernje novosti.

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju, dodaje list.

Agrokor kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor Novosti blizak Vladi Srbije.

Reč je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima… Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini Agrokora i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom, realizovala u Srbiji, Agrokoru je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

„Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada Merkatora na Novom Beogradu za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima”, ukazuje isti izvor.

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dodje do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima.

Agrokor ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka, dodaju Novosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.