Aksel Ditman: Nemačka radi na pilot projektima vezanim za obrazovanje u Srbiji

  • 12.04.2018

  • 12:39

  • Nataša Stojanović

  • 0

Nemačka je od 2000. godine uložila u Srbiju 1,8 milijardi evra. Naši ciljevi su održivi rast i razvoj, rekao je danas Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, na prvoj korporativnoj konferenciji o aktuelnim promenama u obrazovnom sektoru pod nazivom "Obrazovanje u Srbiji - poslovi za budućnost", koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Ambasador Nemačke je istakao da ta država radi na pilot projektima vezanim za obrazovanje koji će pomoći obrazovanju za profile koji su potrebni tržištu rada i time omogućavaju lakše zapošljavanje.

"Tih pet profila su:bravar, varilac, krojač, mehaničar i mehaničar za automobile", naveo je Ditman.

U pilot projekte je u početku bilo uključeno 75, uglavnom srpskih kompanija i blizu 2000 đaka, dok se sada ta brojka povećala na 18.027 njih.

"Ključni trenutak bio je donošenje zakona o dualnom obrazovanju. Ja sam primer tog zakona, jer sam završio stručno obrazovanje, a tu je i generalni direktor Dojče banke, koji je u Nemačkoj završio dualno obrazovanje", kazao je Ditman.

KFW, nemačka razvojna banka je, takođe pomogla projektima obrazovanja u Srbiji.

"Usko sarađujemo sa Vladom Srbije. Naš sporazum kaže da mlade moramo da pripremimo za život u digitalnom svetu. Srbija može mnogo da ponudi kada je reč o digitalizaciji- Tu radimo i na tradicionalnim poslovima i na poslovima budućnosti", rekao je Aksel Ditman.

Premijerka Ana Brnabić, rekla je da se u savremenom svetu dešavaju velike promene koje su, pre svega izazvane, novim tehnologijama.

"Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, današnji učenici osnovnih škola će se zanimanjima koja danas ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija. Neka od njih su:virtuelni advokat, hirurg za povećanje kapaciteta mozga, uzgajivači veštačkih organa...Imajući ovo u vodu pitanje na koje treba da damo odgovor jeste: kako školovati mlade za buduća zanimanja koja danas ne postoje", navela je Brnabić.

Razvojem novih tehnologija, očekuje se da će današnja generacija mladih raditi u više od deset zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost.

"Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna Vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo", naglasila je ona.

Odgovor na to je učenje univerzalni veština koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja probema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

"Kvalitetno obrazovanje je više nego ikada danas temelj uspešnog društva", navela je premijerka i dodala:

"Vlada Srbije želi da kreira društvo zasnovano na znanju, u kojem su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

Da bi se uključila  savremeno društvo, Srbija je od septembra 2018. u osnovne škole, od 5 razreda uvela obavezno učenje predmeta

Premijerka je navela da osnovci danas u Srbiji uče na osnovu najmodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju, dodajući da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Ona je podsetila na to da je Vlada uvela dualno obrazovanje, u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavanje mladih.

"Od 1. septembra oko 3.000 nastavnika predavati u 2.000 digitalnih učionica uz pomoć digitalnih materijala, jer iz digitalnih udžbenika deca bolje uče i pamte. Za godinu i po do dve, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal, po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope".

Predsednica Vlade je istakla da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta, a vrednost projekta je približno 70 miliona evra.

Ona je poručila da će se Vlada Srbije više posvetiti razvoju nauke, i najavila formiranje fonda za nauku, koji bi trebalo da počne sa radom sledeće godine.

Srbija je krenula putem promena. Nekada su one teške, nekada zastanu, ali sve dok budemo privrženi njima, imaćemo šta da ostavimo generacijama, zaključila je premijerka.

Konferenciju je organizovao Evropski pokret u Srbiji, a na njoj su učestvovali predstavnici ambasada, Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, privrednih komora drugih zemalja, domaćih i inostranih kompanija iz sistema dualnog obrazovanja, telekomunikacija i HR kompanija.

Konferencija je imala tri panela. Prvi, posvećen evropskim modelima obrazovanja primenljivim u Srbiji, kao i najboljim primerima iz prakse, uključujući i započeti dualni sistem obrazovanja; drugi, o obrazovnom sistemu u Srbiji iz perspektive kompanija i treći o digitalizaciji i reformi obrazovanja u Srbiji.

pošaljite komentar

Nema komentara